BRAI²N

INTERDISCIPLINARY NEUROMODULATION

LEES MEER

SKULL BASE TEAM

SINT AUGUSTINUS WILRIJK

LEES MEER

NEURO-ONCOLOGIE

SAMENWERKINGEN VOOR BETERE PATIËNTENZORG

LEES MEER

DBS

DEEP BRAIN STIMULATION

LEES MEER

AMSU

ANTWERP MULTIDISCIPLINARY SPINE UNIT

LEES MEER

O-ARM

3D NEURONAVIGATIE MET UITERSTE PRECISIE

LEES MEER

opname

Voor

Opname

Wanneer u uw operatie plant, wordt meteen ook de vooropname geregeld. D.w.z. dat uw kamerkeuze en het tijdstip van opname afgesproken worden. Deze vooropname garandeert niet dat bij uw opname meteen de kamer van uw keuze beschikbaar is, maar u krijgt wel voorrang bij de kamerkeuze én de wachttijd wordt zo voor u beperkt.

Bij het plannen van de ingreep, bespreekt de neurochirurg ook met u welke voorbereidingen moeten getroffen worden:

moet u stoppen met bepaalde medicatie of overschakelen op andere (bijv. bloedverdunners)

moeten er nog bijkomende onderzoeken of consulten gebeuren (de nodige afspraken worden dan meteen ook gemaakt)

Na planning van een operatie ontvangt u via e-mail een bericht dat er een preoperatieve vragenlijst voor u klaarstaat. Vul die (maximum 30 dagen voor ingreep) in via de website mijn.zas.be.

in GZA Sint-Augustinus neemt na het invullen van die vragenlijst de dienst preoperatieve screening contact met u op om een afspraak ta maken voor eventuele preoperatieve onderzoeken of raadplegingen anesthesie. Indien u graag zelf al die afspraken maakt of als u problemen ondervindt bij het invullen van de preoperatieve vragenlijst, kunt u de dienst preoperatieve screening ook zelf telefoneren op het nummer 03 443 45 46

In ZNA Cadix plant de dienst Zorgtrajectplanning uw voorbereiding voor de operatie in. Zij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 03 339 79 80.

Op het met u afgesproken tijdstip meldt uzich aan bij de opname in de inkomhal van het ziekenhuis met -    uw identiteitskaart

  • uw kaartje of papieren van de hospitalisatieverzekering indien u zo eenverzekering heeft
  • internetcode met de MR- of CT-scanonderzoeken die niet in het ziekenhuis van opname gebeurd zijn
  • alle andere belangrijke onderzoeken en verslagen voor uw ingreep
  • je dagelijkse medicatie in de originele verpakking
  • eventueel documenten van je werkgever of mutualiteit die door de neurochirurg moeten worden ingevuld
  • Waardevolle voorwerpen laat je beter thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk bij diefstal.

Op de websites van de ziekenhuizen waar we opereren vindt u meer informatie i.v.m. uw opname. Deze vindt u terug via onderstaande links:

GZA SINT-AUGUSTINUS
Opname en verblijf | GZA Ziekenhuizen

ZNA CADIX
Meerdaagse opname met overnachting | ZNA

AZ VOORKEMPEN MALLE
AZ Voorkempen - Opname | AZ Voorkempen

De verpleegafdelingen Neurochirurgie maakten een aantal brochures met zeer specifieke informatie over opname en nazorg voor patiënten die een neurochirurgische ingreep ondergaan. Deze brochures kunt u hier downloaden:

Brochure Microdiscectomie Brochure Lumbale Fusie

Elke dag van uw opname wordt u tijdens de ochtendzaalronde door één van de neurochirurgen bezocht. U krijgt hierbij de mogelijkheid om vragen te stellen, papieren te laten invullen en bijkomende informatie over uw specifieke situatie te krijgen.

Via het verpleegkundig team kan u of uw familie ook een afspraak vragen met één van de behandelende neurochirurgen.

Brochure lumbale fusie: hier zit de brochure van de microdiscectomie achter

Tijdens

Opname

Tijdens de opname komen de kinesisten dagelijks bij u langs om u zo snel mogelijk weer op de been te krijgen en u adviezen te geven voor thuis.

Indien nodig kan ook de sociale dienst bij u op de kamer komen om regelingen te maken voor thuiszorg, revalidatie of andere praktische zaken.

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u van de verpleegkundige een voorschrift voor pijnstillers en eventueel andere medicatie mee alsook een hospitalisatieverslag voor uw huisarts.

Indien u thuis nog verpleegkundige hulp nodig heeft, wordt dit ook vóór uw ontslag geregeld. Wondhechtingen of -haakjes laat u in principe 10 dagen na de ingreep bij de huisarts verwijderen, tenzij de verpleging iets anders met u afspreekt.

In GZA Sint-Augustinus worden de ontslagen uit het ziekenhuis doorgaans rond 11u ’s ochtends voorzien, in ZNA Cadix is dat meestal al om 9u30-10u. Gelieve daar rekening mee te houden voor uw vervoer naar huis.

Een vijftal weken na de ingreep komt u op controleraadpleging bij uw behandelend neurochirurg, hiervoor krijgt u een afspraak mee bij ontslag. Tijdens de rit naar huis met de auto is een halfliggende houding de beste.

Na

Nazorg thuis

Adviezen voor de eerste 6 weken na een rug- of nekoperatie (dit zijn algemene richtlijnen, bij bepaalde operaties krijgt u specifieke, andere richtlijnen mee)

  • niets tillen of dragen dat zwaarder is dan 5 kg
  • niet langdurig zitten (maximum een half uur)
  • per dag nog 3 tot 4 uur liggen
  • afwisselend liggen, zitten, wandelen
  • autorijden kan na 3 weken
  • fietsen kan na 3 weken
  • zwemmen kan na 4 weken, behalve schoolslag
  • na 2 weken kan licht huishoudelijke werk (strijken, koken, afwassen)
  • geen dingen boven het hoofd heffen
  • nooit buigen maar door de knieën gaan om bv. iets van de grond op te rapen
  • seksuele betrekkingen mogen zolang dit geen pijn veroorzaakt
  • douchen is geen probleem als de wonde dicht is, met een bad wacht u best tot enkele weken na de operatie

LUISTER NAAR UW LICHAAM,
NIET OMGEKEERD!

Pijn in rug of been na een rugoperatie:

Het is best mogelijk dat u de eerste dagen tot soms weken na de operatie nog pijn heeft. Dit is op zich niet alarmerend. De wonde heeft tijd nodig om te genezen, daarom mag de rug de eerste weken na de operatie niet teveel belast worden.

Wanneer tijdens de operatie een geknelde zenuw werd vrijgemaakt, kan die na enige tijd beginnen te herstellen. Dit kan gepaard gaan met soms hevige, maar meestal voorbijgaande, zenuwpijnen.

Pijn in arm of nek na een nekoperatie:

Het is best mogelijk dat u de eerste dagen tot soms weken na de operatie nog pijn heeft. Dit is op zich niet alarmerend. De wonde heeft tijd nodig om te genezen, daarom mag de nek de eerste weken na de operatie niet teveel belast worden.

Spierpijn en stijfheid t.h.v. de nek- en schoudergordel is een regelmatig gehoorde klacht na een nekoperatie. Warmte-applicatie (bv. kersenpitkussen) kan verlichting geven.

Wanneer tijdens de operatie een geknelde zenuw werd vrijgemaakt, kan die na enige tijd beginnen te herstellen. Dit kan gepaard gaan met soms hevige, maar meestal voorbijgaande, zenuwpijnen.

Het kan ook zijn dat u gedurende enkele dagen, soms weken, last heeft van moeilijker slikken en heesheid. Ook dit is normaal.

Nuttige telefoonnummers:

Voor eventuele vragen na de operatie in verband met verzorging en revalidatie:

Sint-Augustinus

  • 03 443 35 08
    verpleegafdeling neurochirurgie
    voor vragen omtrent wondzorg e.d.
  • 03 443 38 65
    secretariaat fysio voor
    afspraak bij de revalidatiearts
  • 03 443 38 30
    rugrevalidatie en nummer van de kinesist voor vragen ivm revalidatie
  • 03 443 37 71
    secretariaat neurochirurgie voor alle andere vragen

ZNA Cadix

  • 03 339 78 00
    verpleegafdeling neurochirurgie
    voor vragen omtrent wondzorg e.d.
  • 03 339 72 00
    secretariaat fysio voor
    afspraak bij de revalidatiearts ofvragen ivm revalidatie
  • 03 339 73 17
    secretariaat neurochirurgie voor alle andere vragen

Rugrevalidatie

Indien u in aanmerking komt voor het versnelde revalidatiepogramma krijgt u voor of tijdens de opname een afspraak mee voor een raadpleging op de fysische geneeskunde kort na uw ingreep. Zo kan u al vroeg starten met de rugschool, in aanloop naar de rugrevalidatie. U krijgt dan ook iets vroeger dan gewoonlijk een afspraak voor een post-operatieve controle bij de neurochirurg waarna dan met de eigenlijke rugrevalidatie gestart kan worden.

Als u het gewone hersteltraject volgt, hoeft u nog geen oefeningen te doen of kinesitherapie te volgen. Bij de post-operatieve controle na 5-6 weken bespreekt de neurochirurg met u of en welke revalidatie voor u noodzakelijk is. U krijgt dan meteen de nodige gegevens om een afspraak te maken.

Op de diensten Fysische Geneeskunde in GZA, ZNA en AZ Voorkempen bestaat een speciaal rugrevalidatieprogramma dat u 2 à 3 keer per week kunt volgen.

De eerste 3 weken zijn er voorbereidende oefeningen (stretching, stabilisatieoefeningen, algemene conditieopbouw) in groepjes van 7 of 8 personen. Nadien bestaat de rugrevalidatie uit een oefenprogramma aan speciale toestellen volgens de David Back-methode en rugscholing.

Deze revalidatie gebeurt onder begeleiding van minstens een of twee kinesisten en een ergotherapeute die wekelijks verslag uitbrengen bij uw revalidatiearts (fysiotherapeut)

Het volledige rugrevalidatieprogramma neemt een drietal maanden in beslag.

Nekrevalidatie

Bij de post-operatieve controle na 4-5 weken bespreekt de neurochirurg met u of en welke revalidatie voor u noodzakelijk is. U krijgt dan meteen de nodige gegevens om een afspraak te maken.

Op de diensten Fysische Geneeskunde in GZA, ZNA en AZ Voorkempen bestaat een speciaal nekrevalidatieprogramma dat u 2 à 3 keer per week kunt volgen. Deze revalidatie gebeurt onder begeleiding van minstens een of twee kinesisten en een ergotherapeute die wekelijks verslag uitbrengen bij uw revalidatiearts (fysiotherapeut)

Het volledige rugrevalidatieprogramma neemt een drietal maanden in beslag.