BRAI²N

INTERDISCIPLINARY NEUROMODULATION

LEES MEER

SKULL BASE TEAM

SINT AUGUSTINUS WILRIJK

LEES MEER

NEURO-ONCOLOGIE

SAMENWERKINGEN VOOR BETERE PATIËNTENZORG

LEES MEER

DBS

DEEP BRAIN STIMULATION

LEES MEER

AMSU

ANTWERP MULTIDISCIPLINARY SPINE UNIT

LEES MEER

O-ARM

3D NEURONAVIGATIE MET UITERSTE PRECISIE

LEES MEER

Onze dienst

Artsen

Dokter Kris De Smedt

Dr. De Smedt is geboren in Leuven op 11 november 1969 en woont momenteel in Schoten. Hij is afgestudeerd als dokter in de genees-, heel- en verloskunde aan de UI Antwerpen in 1994. Zijn neurochirurgische opleiding doorliep hij in het UZ Antwerpen en het AZ St-Maarten in Duffel waarna hij in 2000 erkend werd als neurochirurg. Sindsdien is hij werkzaam als staflid in de dienst neurochirurgie van de GZA en in het AZ St-Jozef in Malle. Dr. De Smedt beoefent de algemene neurochirurgie met specifieke interesses in complexe wervelzuilchirurgie, vertebroplastie, minimaal invasieve wervelzuilchirurgie en functionele neurochirurgie. Tevens is hij coördinator van AMSU, de multidisciplinaire spine unit van de GZA Ziekenhuizen die hij oprichtte samen met Dr. Deckers van de dienst Fysische Geneeskunde.

Dokter Tony Van Havenbergh

Dr. Tony Van Havenbergh doorliep zijn medische opleiding aan de KU Leuven. Zijn opleiding tot neurochirurg gebeurde in UZ Gasthuisberg, Leuven. Hij bekwaamde zich in de schedelbasisneurochirurgie door bijkomende specialisatiejaren bij Prof. Crockard in The Hospital for neurology and Neurosurgery in Londen en bij Prof. Samii in het Nordtstadt Krankenhaus in Hannover. Hij volgde ook een fellowship in schedelbasischirurgie in het Arkansas Neuroscience Institute onder leiding van Prof. Krisht.  Hij was meerdere jaren als staflid verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Daar behaalde hij zijn Doctoraat in de medische wetenschappen met een proefschrift over neuronavigatie in de schedelbasischirurgie. Thans is hij diensthoofd van de NeurochirurgieGroep (GZA, ZNA en AZ Voorkempen) en directeur van Brai²n. Door de jaren heen heeft Dr. Van Havenbergh zich toegelegd op schedelbasis- en tumorneurochirurgie, vasculaire neurochirurgie en functionele neurochirurgie. Samen met Prof. Somers van de dienst NKO richtte hij het SkullBase Team Antwerp op waarin meerdere specialisaties verenigd zijn voor een optimale behandeling van deze complexe aandoeningen. De functionele neurochirurgie wordt gebundeld in de Brai²n afdeling, een onderdeel van de dienst neurochirurgie.

Dokter Raf Van Paesschen

Dr. Raf Van Paesschen studeerde geneeskunde aan de K.U. Leuven van 1994 tot 2001. Zijn verdere opleiding gebeurde in het UZ Gasthuisberg te Leuven, met bijkomende stages spinale chirurgie in het ZOL te Genk (2005), pediatrische neurochirurgie in Vancouver (Canada, 2006) en oncologische neurochirurgie in Washington D.C. (USA, 2007).Dr. Van Paesschen beoefent de algemene neurochirurgie met bijzondere interesse in de functionele en stereotactische neurochirurgie (hersenstimulatie voor bewegingsstoornissen, pijnbehandeling en spasticiteit), pediatrische neurochirurgie, chirurgie voor hersentumoren en cervicale wervelzuilchirurgie.

Dokter Pieter van Loo

Dokter Pieter Van Loo is geboren in Dendermonde op 10 februari 1985. Hij is afgestuurd als arts, Master in de Geneeskunde, aan de Universiteit Gent in 2010. Nadien startte hij zijn opleiding tot neurochirurg onder de vorm van een Master na Master in de specialistische geneeskunde aan de UGent. Zijn opleiding doorliep hij onder meer in het Universitair Ziekenhuis Gent en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus te Wilrijk. Hij behaalde zijn erkenning als neurochirurg in 2016 en is sindsdien werkzaam als staflid in de dienst neurochirurgie van de GZA ziekenhuizen en in het AZ Sint-Jozef te Malle.  Hij volgde na zijn opleiding nog bijkomende stages in verband met wakkere chirurgie en per-operatieve brain mapping te Montpellier (Frankrijk, 2016). Dr. Van Loo beoefent de algemene neurochirurgie met specifieke interesse in spinale oncologie, trauma, functionele neurochirurgie en schedelbasischirurgie.

Dokter Süleyman Sener

Dokter Süleyman Sener studeerde af als arts, Master in de Geneeskunde, aan de Universiteit Antwerpen in 2010. Nadien startte hij zijn opleiding tot neurochirurg aan de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tijdens zijn opleiding werkte hij onder andere in het UZA, ZNA Middelheim en Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. In augustus 2017 behaalde dr. Sener zijn erkenning in de neurochirurgie. Na het behalen van zijn erkenning als neurochirurg volgde dr. Sener een fellowship rond neurovasculaire neurochirurgie in Bahçesehir University in Istanbul, Turkije van augustus 2017 tot juni 2018. Dr. Sener beoefent de algemene neurochirurgie met specifieke interesse in de neurovasculaire chirurgie, neuro-oncologie en perifere zenuwchirurgie. Dr. Sener is gastdocent in Bahçesehir University (Istanbul, Turkije) waar hij jaarlijks microchirurgiecursussen organiseert.

Dokter Jasper van Lieshout

Dr. Jasper van Lieshout studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar behaalde hij tevens zijn doctoraat in de neurochirurgie met een proefschrift over de acute behandeling van aneurysmatische subarachnoidale bloedingen. Hij doorliep zijn opleiding tot neurochirurg aan het Universitair Ziekenhuis in Düsseldorf met specialisatiejaren in het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg.  Onder leiding van Prof. H.-J. Steiger en Prof. D. Hänggi volgde hij daarna fellowships in complexe spinale en schedelbasischirurgie aan het Universitair Ziekenhuis van Düsseldorf. Na meerdere jaren als senior staflid verbonden te zijn geweest aan het Universitair Centrum voor Neurochirurgie in Düsseldorf, is hij sinds 2022 werkzaam in de dienst neurochirurgie van de GZA en ZNA ziekenhuizen te Antwerpen. Dr. van Lieshout beoefent de algemene neurochirurgie met specifieke interesse in de minimaal invasieve en complexe wervelkolomchirurgie; onder andere voor spinale metastasen en tumoren, deformiteiten bij volwassenen en spinale revisiechirurgie.

Dokter Ricky Rasschaert

Na het afstuderen aan de Universiteit Gent heeft Dr. Ricky Rasschaert zijn residentie in Neurochirurgie begonnen in het Universitair Ziekenhuis Gent. De laatste twee jaar van zijn residentie heeft hij zijn training genoten in het Medisch Centrum Haaglanden (Nederland) met een focus op complexe rug chirurgie en neuro-oncologie. Na zijn certificatie als Neurochirurg in België en Nederland heeft hij "fellowships" kunnen volgen in craniotomie (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam) en complexe rug chirurgie en neuro-oncologie (opnieuw in het Medisch Centrum Haaglanden).

Vanaf 2010 tot 2014 heeft Dr. Rasschaert als staflid in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen complexe rugchirurgie uitgebouwd. Sinds 2013 is hij halftijds staflid in de Sint-Jozefkliniek te Bornem. Sinds 2014 is hij ook halftijds werkzaam in ZNA eveneens voor de complexe rugchirurgie waarbij de nadruk ligt op “MISS” en het implementeren van nieuwe technieken/technologie. Eerst gedurende verschillende jaren in het Middelheim ziekenhuis, sinds einde 2023 in het nieuwe Cadix ziekenhuis. Naast het klinische werk heeft Dr. Rasschaert ook succesvol de studies van “Algemeen Management voor Medische Specialisten” en “Wetgeving voor Medische Expertises (2013)” afgerond. Dr. Rasschaert is ook docent bij verschillende hogescholen, naast verschillende workshops over rugletsels waar hij lesgever en organisator is.

Dokter Luc Cavens

Dr. Luc Cavens behaalde het diploma geneeskunde in 1992 aan de KU Leuven en specialiseerde vervolgens in de neurochirurgie in het UZ Gasthuisberg te Leuven. Tijdens deze opleiding werkte hij onder andere in het Heilig-Hart ziekenhuis te Roeselare (neurochirurgie), in het UZ Leuven (neurologie) en in het Virga Jesse ziekenhuis te Hasselt (algemene heelkunde). Hij voltooide de opleiding neurochirurgie in 1999. Bovendien volgde hij een training in de neuro-endoscopie bij Prof. Dr. J. Caemaert (UZ Gent). Daarna was hij als neurochirurg werkzaam in het AZ Monica (Antwerpen) en het AZ Sint-Dimpna (Geel) en vervolgens in het UZ Brussel (Jette). Tijdens een periode van activiteiten in Clinical Research (farma en medical devices) behaalde hij een bijkomende erkenning in pharmaceutical medicine (ULB). Sedert 2011 is hij werkzaam in ZNA Middelheim en nu in de ééngemaakte dienst neurochirurgie ZAS. Hij beoefent de algemene neurochirurgie met specifieke interesse voor neuro-oncologie, endoscopische hypofysechirurgie en normale druk hydrocefalie (NPH) en werkt nauw samen met de pijnkliniek.

Speerpunten

Locaties

GZA Ziekenhuizen Campus Sint-Vincentius
Sint-Vincentiusstraat 20
2018 Antwerpen

Tel.: 03 285 28 50
Fax: 03 283 15 71


www.gzaziekenhuizen.be
AZ Voorkempen
Oude Liersebaan 4
2390 Malle

Tel.: 03 380 20 11



www.azvoorkempen.be
ZNA Middelheim
MEDIBE
Diagnosecentrum Voorkempen
Medisch Prakijk de Leien
ZNA Cadix
Kempenstraat 100
2030 Antwerpen

Tel.: 03 339 73 17



ca.neurochirurgie@zna.be
ZNA Jan Palfijn
Lange Bremstraat 70
1270 Merksem

Tel.: 03 640 20 20


Team

secretariaat Augustinus

Catherine, Winny, Sofie en Hilde verzorgen het dagdagelijkse secretariaat van de consultatie neurochirurgie in Sint-Augustinus maar ze nemen ook de secretariaatstaken voor de NeurochirurgieGroep op zich. Ook voor alle vragen die niet onmiddellijk iets met de consultatie te maken hebben, kunt u bij hen terecht.

secretariaat Cadix

Ellen en Eline zijn de aanspreekpunten op het secretariaat in Cadix. Bij hen kunt u terecht voor afsprakenplanning in ZNA Cadix en ZNA Middelheim, voor operatieplanning in Cadix en alle vragen die daarmee in verband staan.

verpleging Augustinus

Jan Mattheussen en zijn verpleegkundig team zorgen ervoor dat uw verblijf in het Sint-Augustinusziekenhuis zo aangenaam mogelijk verloopt. Zij zijn uw directe contactpersonen tijdens uw opname en zullen u met de nodige raad en daad bijstaan. Dankzij hun specifieke ervaring met neurochirurgie wordt u met kennis van zaken en de best mogelijke zorg omringd.

verpleging Cadix

In het nieuwe Cadix ziekenhuis op het Antwerpse Eilandje worden onze patienten in de watten gelegd op de afdeling heelkunde op de 8ste verdieping onder leiding van Bart Horemans en Alina van der Steeg. Zij zullen alles in het werk stellen om uw verblijf en ontslag zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Operatiekwartier

In het operatiekwartier hebben we zowel in Sint-Augustinus als in Cadix een vaste ploeg van verpleegkundigen voor neurochirurgie. Dit is belangrijk aangezien onze neurochirurgen gebruik maken van specifieke, hoogtechnologische apparatuur en de nieuwste chirurgische technieken.

Brai2n

Pieter en Catherine  vormen samen het “Brai²n team”. Op Brai²n worden patiënten doorheen de invasieve neuromodulatieprocedure begeleid, patiënten met een neurostimulator worden opgevolgd en niet-invasieve neuromodulatiebehandelingen worden hier uitgevoerd. Met vragen over zowel invasieve als niet-invasieve neuromodulatie en het maken van afspraken kan u bij hen terecht.