BRAI²N

INTERDISCIPLINARY NEUROMODULATION

LEES MEER

SKULL BASE TEAM

SINT AUGUSTINUS WILRIJK

LEES MEER

NEURO-ONCOLOGIE

SAMENWERKINGEN VOOR BETERE PATIËNTENZORG

LEES MEER

DBS

DEEP BRAIN STIMULATION

LEES MEER

AMSU

ANTWERP MULTIDISCIPLINARY SPINE UNIT

LEES MEER

O-ARM

3D NEURONAVIGATIE MET UITERSTE PRECISIE

LEES MEER

Behandeling | Zenuwen

Morton-neurinoma

Morton-neurinoma

Een ander type van inklemming van een zenuw vinden we terug in de voet. Hierbij ontstaat door jarenlange druk op de kleine zenuwtakjes die in de voorvoet en tussen de tenen lopen, een toenemende verdikking van deze zenuwen. De aangetaste zenuw wordt bij het stappen en steunen op de voet tussen de voetbeentjes in gekneld. Het gaat hier dus niet om een echt "neurinoma" (een frequente en goedaardige zenuwtumor), maar eerder om een verdikking van de zenuw op de drukplaats.

Klachten en symptomen

De meeste patiënten ondervinden pijn in de middenvoet en ter hoogte van de tenen die toeneemt wanneer ze steunen op de voet, stappen en wanneer te nauw zittende schoenen worden gedragen. Bij het uittrekken van schoeisel verbeteren de klachten vaak. Naast pijn ondervinden patiënten meestal tintelingen, een voos of een brandend gevoel in de tenen en de voetzool. Typisch voor dit neurinoma is de pijn die kan worden uitgelokt door de voetbeentjes van de voorvoet zijwaarts tegen elkaar te drukken (teken van Mulder).

Onderzoeken

Onderzoeken

Een echografie en vooral een NMR- scan van de voet kunnen de letseltjes in het licht stellen. Bij atypische klachten kan steeds een botscan gebeuren om andere problemen in de voorvoet (reuma-achtige aandoeningen, peesontstekingen, gewrichtsproblemen enz.) uit te sluiten. 80% van de neurinomen komen voor tussen teen II en III, 20% vinden we terug tussen teen III en IV. Andere lokalisaties zijn zeer zeldzaam.

Morton Neurinoom

Behandeling

Wanneer de klachten progressief toenemen en meer en meer problemen geven, kan best een behandeling worden gestart.

  • Niet-operatieve maatregelen hebben bij 20 à 30% van de patiënten een gunstig effect op de klachten. Aanpassingen van het schoeisel (vermijden van al te nauwe schoenen, hakken,...) zijn een eerste en eenvoudig middel om de pijn te verminderen. Ook infiltraties met corticoïden vormen een optie maar deze mogen niet te vaak worden uitgevoerd.

  • Operatieve mogelijkheden: wanneer de klachten blijven terugkomen ondanks bovenstaande maatregelen, dient een operatieve ingreep te worden uitgevoerd. Hoewel vroeger de zenuw en het neurinoma gewoon werden vrijgelegd, werd aangetoond dat dit meestal onvoldoende bleek op lange termijn. Om die reden proberen we de zenuwverdikking nu volledig weg te nemen. Dit gebeurt via een insnede van 3 à 4 cm ter hoogte van de voetzool (directe toegang tot het neurinoma) of via de voetrug (indirecte toegang). Beide technieken hebben voor- en nadelen maar geven bij ongeveer 80% van de patiënten een gunstig resultaat op korte termijn. Complicaties bestaan vooral uit last bij het steunen op de voet gedurende de eerste weken en wondproblemen (door druk op het wondje), maar zijn zeldzaam.